Hazelwood Park Toilet Facility Upgrade

Consultation has concluded

Council is replacing the existing toilet block in the north western section of Hazelwood Park in May 2014 and would like to keep you informed.

Hazelwood Park is one of the City’s most popular regional reserves and is located on the eastern end of Greenhill Road, Hazelwood Park. The park has State Heritage status.

The park is well utilised by local residents and the broader community, with both the Burnside Swimming Centre and the award winning Wombat Waterhole play space enjoyed by all our visitors.

In the 2013/14 Annual Business Plan Council has set aside funds to reconstruct and modernise the ageing Shingle roofed toilets located in the north-western section of the park (refer map below).

* Single roofed toiled location

Proposed Works

Further Information

If you would like further information on the project, please contact the project manager, Lesley Golley on 8366 4200. Alternatively, should you wish to offer any feedback please use the Email Us tab below by 5 pm Wednesday 12 March 2014.

Council is replacing the existing toilet block in the north western section of Hazelwood Park in May 2014 and would like to keep you informed.

Hazelwood Park is one of the City’s most popular regional reserves and is located on the eastern end of Greenhill Road, Hazelwood Park. The park has State Heritage status.

The park is well utilised by local residents and the broader community, with both the Burnside Swimming Centre and the award winning Wombat Waterhole play space enjoyed by all our visitors.

In the 2013/14 Annual Business Plan Council has set aside funds to reconstruct and modernise the ageing Shingle roofed toilets located in the north-western section of the park (refer map below).

* Single roofed toiled location

Proposed Works

Further Information

If you would like further information on the project, please contact the project manager, Lesley Golley on 8366 4200. Alternatively, should you wish to offer any feedback please use the Email Us tab below by 5 pm Wednesday 12 March 2014.

Consultation has concluded
  • Update

    over 1 year ago

    The Hazelwood Park Toilet Facility Upgrade engagement closed 12 March 2014. No formal submissions were received during the engagement process. However, a phone call was received querying the orientation of the facility, as it was originally designed to face south. Recommendations for crime prevention designs were explored and the original design was altered in orientation. The final orientation was determined by following the principles of Crime Prevention through Environmental Design (CPTED), with the key principle being ‘Natural Surveillance and Natural Access Control’ of the facility.

    The facility was upgraded four months after the engagement concluded. It currently features external wall... Continue reading

    The Hazelwood Park Toilet Facility Upgrade engagement closed 12 March 2014. No formal submissions were received during the engagement process. However, a phone call was received querying the orientation of the facility, as it was originally designed to face south. Recommendations for crime prevention designs were explored and the original design was altered in orientation. The final orientation was determined by following the principles of Crime Prevention through Environmental Design (CPTED), with the key principle being ‘Natural Surveillance and Natural Access Control’ of the facility.

    The facility was upgraded four months after the engagement concluded. It currently features external wall finishes in specific materials and colours (natural finish) directed by Heritage SA and provides a balance between being identified as a public toilet whilst fitting into the surrounding environment.

  • Proposed Works

    over 3 years ago
    1099

    The proposed works within the redevelopment include:

    • Demolition of the existing structure
    • Installation of underground services for additional toilets (plumbed to existing sewer lines)
    • Installation of new footings/ slab to approximately the same dimensions
    • Construction of a new facility incorporating 2 x male/female toilets, hand basins, rails, a baby change table and a unisex disabled toilet.

    Existing Facility

    The existing facility includes two toilets and a urinal.

    Proposed Design

    In consultation with local and state heritage advisors, Council have selected a design which is sympathetic to the character and ambience of the park.

    Subject to final Heritage SA approval on material finishes, the main design features will include:

    • A skillion roof, chosen to complement other parkland infrastructure such as the Wombat Waterhole playspace shelters.
    • Natural material colours and finishes to suit the natural setting and to complement those of the new Swimming Centre.
    • The structure will incorporate exposed timber posts and beams.
    • Natural light will be prominent.
    • The facility will have a large family toilet which doubles as a wheelchair accessible cubicle.
    • Sensor lights will be added for security. The facility will also be lockable.

    No trees will be removed as part of this project.

    The proposed works within the redevelopment include:

    • Demolition of the existing structure
    • Installation of underground services for additional toilets (plumbed to existing sewer lines)
    • Installation of new footings/ slab to approximately the same dimensions
    • Construction of a new facility incorporating 2 x male/female toilets, hand basins, rails, a baby change table and a unisex disabled toilet.

    Existing Facility

    The existing facility includes two toilets and a urinal.

    Proposed Design

    In consultation with local and state heritage advisors, Council have selected a design which is sympathetic to the character and ambience of the park.

    Subject to final Heritage SA approval on material finishes, the main design features will include:

    • A skillion roof, chosen to complement other parkland infrastructure such as the Wombat Waterhole playspace shelters.
    • Natural material colours and finishes to suit the natural setting and to complement those of the new Swimming Centre.
    • The structure will incorporate exposed timber posts and beams.
    • Natural light will be prominent.
    • The facility will have a large family toilet which doubles as a wheelchair accessible cubicle.
    • Sensor lights will be added for security. The facility will also be lockable.

    No trees will be removed as part of this project.